Wat is krachttraining?

Wat is krachttraining:

Wat is het?
Krachttraining is training met weerstand om de maximale kracht te vergroten die kan worden uitgeoefend op fysieke objecten. Voor mensen in de fitness is dit type training het belangrijkste element van hun training, vinden wij. Je kunt het onderscheiden is algemene krachttraining en (sport) specifieke krachttraining.

Binnen Prime Gym is krachttraining onze absolute rode draad. Krachttraining brengt vele voordelen met zich mee voor het menselijk lichaam. We zullen in deze blog vast een aantal voordelen geven van krachttraining en eens wat dieper in gaan op het onderwerp.

Algemene krachttraining:

Algemene krachttraining heeft als doel om het gehele lichaam sterker te maken en is niet gericht op slechts één spiergroep of beweging/functie. Zo kunnen allerlei klachten blessures bij sporten worden voorkomen of kan je in het algemeen een sterkere atleet worden. Verbeteren van fitheid en fysieke veranderingen kunnen ook in je voordeel worden ervaren. Belangrijk dat je dus komt blijven sporten!

Specifieke krachttraining:
Specifieke krachttraining heeft specifieke doelen. Verbeterde prestaties in een bepaald beroep of sport, revalidatie, mobiliteitstraining voor ouderen etc. Specifieke krachttraining concentreert zich op een specifieke beweging aangepast aan de soort kracht die bij het uitvoeren van de beweging is toegepast. Vaak wordt hierbij afgeweken van de vrije standaard oefeningen met gewichten. Zo zijn wij begonnen met het geven van sport specifieke krachttraining zoals jullie misschien al voorbij hebben zien komen. Wil je deelnemen aan deze training? Neem dan contact met ons op.

Voordelen krachttraining:

Al na een paar trainingen zal je merken dat je metabolisme, ook in rust, omhoog is gegaan. Dit zorgt ervoor dat je snel vet kunt gaan verbranden en wanneer je dit gaat vergelijken met cardio zal je merken dat het effect van krachttraining een positievere werking heeft. Wanneer je deze krachttraining combineert met een voedingsschema afgestemd op jouw lichaam zal je merken dat je snel resultaat gaat waarnemen! Inname van voldoende eiwit is essentieel in combinatie met krachttraining. Bij een tekort aan eiwitten zullen jouw spieren niet goed herstellen en blijft spiergroei uit. Whey protein is een eenvoudige en snelle manier om jouw dagelijkse eiwitinname te verhogen. Bekijk ons volledige assortiment hier.

Wanneer je begint met het trainen van je grote spiergroepen en door snel meer spiermassa te kwamen zal je testosterongehalte hoger worden. Maar, vet zet testosteron om in oestrogeen, spierweefsel doet dat niet. Rond de fase dat mannen in een leeftijd van 30 komen, gaat de natuurlijke productie omlaag. Een goed dieet, training en eventueel supplementen kun je het testosterongehalte op peil houden.

Krachttraining werkt blessurepreventief. Niet alleen je spieren, maar ook je banden en pezen profiteren. Zowel je spieren, banden en pezen worden door krachttraining versterkt. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat je deze scheurt, uitrekt of blessures oploopt. Ook zullen je botten sterker worden wanneer je aan dit type training begint. Dit is positief want het vermindert het risico op fracturen. Dit is gunstig, zeker als je geen voorstander bent van calciumrijke melkproducten of geen lactose kunt verdragen.

Met 2-3 trainingssessies per week kun je binnen een maand al resultaat waarnemen. In deze fase zie je je spieren al vorm krijgen. Het is geen noodzaak om meteen met 100 kg te kunnen liften. Ook met minder gewicht kun je resultaat boeken zolang je maar doorgaat tot je je spieren echt voelt branden.

Uit onderzoeken is gebleken dat krachttraining je scherp houdt en het je IQ verhoogt. Daarom is studeren niet de enige manier om je hersenen te stimuleren. Ook bij lichaamsbeweging blijft je brein gezond. Met name bij ouderen blijkt de cognitieve functies aanmerkelijk verbeteren wanneer zij krachttraining doen. Daarnaast als je ergens op de dag een work-out inplant zal dit ervoor zorgen dat je de rest van de dag gefocust blijft. Wij raden het dus aan om de dag te beginnen met beweging! Wanneer krachttraining niet van toepassing kan zijn zou wandelen een goed alternatief zijn.

Door training komen er endorfines vrij waardoor angst en negatieve gevoelens weg kunnen blijven en het zou er zelfs voor kunnen zorgen om depressiviteit te bestrijden.

Door te trainen krijg je een beter beeld van hoe je je eigen lichaam ziet. Vooral voor de vrouwen is dit van toepassing. Uit eigen conclusies kunnen wij spreken dat het gewoon goed voelt na mate dat je lichaam steeds sterker wordt. De psychologische effecten gaan zelfs zo ver dat je je ook op je werk beter zult voelen.

Wanneer je je work-out eindigt met oefeningen die je hartslag verhogen is cardio geen noodzaak. Een work-out met hoge intensiteit zorgt ervoor dat je hartslag omhooggaat en dit kan zelfs net zo goed of zelfs beter zijn dan cardio. Heb jij een hekel aan cardio? Dan adviseren wij krachttraining!

Heb je moeite met het behalen van jouw sportdoelen? Bekijk dan wat wij te bieden hebben met onze online choaching.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies op onze website. Door op ‘Accepteren’ te klikken geef je toestemming om alle cookies te plaatsen.