Wat is proteïne / eiwit?

Wat is proteïne? Het woord eiwit komt van het Griekse ‘Proteios’, wat van eerste rang betekent. Eiwitten vind je door het hele menselijk lichaam en zijn verantwoordelijk voor de meeste lichamelijke functies. Meer dan 40% van het lichaamseiwit bevindt zich in skeletspieren, meer dan 25% in de organen en de rest voornamelijk in de huid en het bloed.

Eiwitten bestaan uit aminozuren, die het lichaam nodig heeft om moleculen aan te maken die het mogelijk maken om te leven. Elk lichaamseiwit heeft unieke kenmerken. De volgende eiwitten zijn handig om te kennen.

Structurele elementen

diverse eiwitten hebben structurele rollen binnen het lichaam. Ze zijn onderdeel van de stenen, het metselkalk en het staal dat je lichamelijk huis vormt. Deze komen voor in twee primaire vormen:

-Contractiele eiwitten: deze stellen je in staat om spieren aan te spannen. De belangrijkste om te kennen zijn actine, myosine en titine.
-Vezeleiwitten: deze voorzien je lichaam van ondersteuning. Hieronder vallen callogeen, elastine en keratine. Je vindt ze in tanden, botten, huis, pezen, kraakbeen, bloedvaten, haar en nagels.

Al het eiwit en aminozuren wat we consumeren eindigt in het bloed om naar je spieren te worden vervoerd. Je spieren gebruiken dit eiwit om nieuw spiereiwit te creëren. En dit proces noemen we myofibrillar eiwitsynthese. Myo betekent spier en fibrillar betekent vezel, spiereiwitsynthese dus. Samen met eiwitafbraak bepaalt dit de balans van eiwit in je spieren. Is het een positief balans dan bereiken skeletspieren hervorming. Dit zegt dat je spier groeit.

Al snel wordt er gedacht dat je dus veel eiwit nodig hebt. Desondanks hebben we niet zoveel eiwit nodig. Slechts 10% van het eiwit dat je binnenkrijgt wordt daadwerkelijk gebruikt voor eiwitsynthese. Een kilo spiermassa bestaat uit zo’n 80% uit vocht. Als je kijkt naar de totale hoeveelheid eiwit in een kilo spiermassa, gaat het dus over zo’n 200 gram. Hier zitten ook nog koolhydraten, mineralen en vetten in. Je hoeft dus niet zoveel eiwitten te bouwen in het geheel.

Hoeveel eiwitten heb je nou daadwerkelijk nodig?

Als krachtsporter is je eiwitbehoefte ongeveer 1.8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Alles wat je ruim boven deze 1.8 gram binnenkrijgt zou gekatholiseerd worden en gebruikt worden voor energie. Het leidt niet tot een toename van eiwitsynthese, meer is dus niet beter. Whey Protein is een eenvoudige en snelle manier om de eiwitinname te verhogen. Flame Nutrition biedt whey protein aan in de smaken aardbei, vanille en chocolade.

Eiwitkwaliteit

We hebben geen eiwitbehoefte. Je lichaam heeft aminozuur behoeften. Je lichaam heeft ze tot op zeker hoogte allemaal nodig. Er zijn 20 natuurlijke aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn. Wat het lichaam nodig heeft is de behoefte aan 20 verschillende eiwitten.

Maaltijdfrequentie

Waar komt de obsessie van verhoogde maaltijdfrequentie vandaan? Het zogenaamd ‘’boosten’’ van je metabolisme van je maaltijdfrequentie. Het is de energie die je lichaam nodig heeft om de nutriënten uit je voeding te absorberen en te verwerken. Met kleine maaltijden krijg je meer kleine piekjes maar ze zijn ook kleiner. Bij grote maaltijden krijg je minder pieken maar zijn ze dus groter. Uiteindelijk zijn de totale pieken hetzelfde en krijg je hetzelfde ‘’onder de streep’’.  Voor de meeste mensen zal een maaltijdfrequentie van drie á vier maaltijden het beste werken als we alle andere factoren in acht nemen. Twee maaltijden zou niet voldoende zijn om spiereiwitsynthese te maximaliseren dus dat is wel een aandachtspunt.

Dus concluderend op de vraag: wat is proteïne? Dit zijn de bouwstenen van onze lichaam. Het is essentieel om genoeg van deze bouwstenen in te nemen met onze voeding!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies op onze website. Door op ‘Accepteren’ te klikken geef je toestemming om alle cookies te plaatsen.